Bakan Tunç: Kadına şiddeti meşru göstermeye çalışan hiçbir bahaneyi kabul etmiyoruz

Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılıkla Mücadelede Yapılan Yenilikler Konuşuldu

TBMM Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığı Araştırma Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Hulki Cevizoğlu’nun liderliğinde bir araya geldi. Komisyonun Başkanı Cevizoğlu, Türkiye’de özellikle son 23 yılda kadına karşı şiddet ve ayrımcılıkla mücadelede yapılan temel yasal düzenlemelerin reform niteliğinde olduğunu belirtti. Cevizoğlu, “Mevzuatımız ‘şiddete sıfır tolerans’ ilkesine dayalı bir yapıya dönüştü. Bu alandaki kurumlarımız, hala önemli çalışmaları kararlılıkla sürdürmektedir. Yasal değişikliklerin toplumsal hayata etkisi ve toplum tarafından benimsenmesi, uygulayıcıların tutumlarının da son derece önemli olduğunu vurgulamaktadır. ‘Şiddete karşı sıfır tolerans’ politikalarımızın amacı, şiddetten arınmış bir toplumun oluşturulmasıdır” dedi.

‘Kadına Şiddet, En Aşağılık Saldırıdır’

Komisyonda Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, önemli bir sunum yaptı. Bakan Tunç, insan onurundan daha değerli bir kimliğin olmadığını vurgulayarak, “Kadına yönelik şiddet, insanlık onuruna yapılmış en karanlık, en çirkin, en aşağılık saldırıdır. Şiddetin hiçbir türünü kabul etmiyoruz ve özellikle kadına yönelik şiddeti kesinlikle reddediyoruz. Kadına şiddet, sadece bir kadına değil; bir aileyi, bir toplumu, nesilleri yaralayan derin kökleri olan bir kötülüğün yansımasıdır. Bundan sonra da şiddeti meşru göstermeye çalışan her türlü söylemin ve davranışın karşısında durmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

‘Tedbir Mahkemeleri Kurduk’

Kadın hakları ve kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında birçok düzenlemeyi hayata geçirdiklerini belirten Bakan Tunç, “6284 sayılı kanunla; şiddete maruz kalan veya maruz kalma tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı taciz mağduru olan kişilerin korunmasını amaçladık. Ayrıca, 2020 yılında Adalet Bakanlığı bünyesinde Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Dairesi Başkanlığını kurduk. Bu sayede suç mağdurlarını korumayı hedefleyen bir kurumsal yapı oluşturduk. Tedbir mahkemelerini belirleyerek, kadına yönelik şiddetle ilgili soruşturmaların daha etkin bir şekilde yürütülmesini sağladık” açıklamasında bulundu.

‘İnfaz Oranlarını Kademe Kademe Artırdık’

Cezaları artıran düzenlemeler hakkında da bilgi veren Bakan Tunç, “‘Töre saikiyle’ işlenen kasten öldürme suçunu, ‘ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası’ olarak düzenledik. Cinsel saldırı suçlarında mağdura avukat görevlendirilmesi hakkını getirdik. Ayrıca, cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçların cezalarını ve infaz oranlarını artırarak caydırıcılığı sağladık” ifadelerini kullandı.

‘Strateji Belgesinde Kadına Yönelik Hedeflerimiz Olacak’

Bakan Tunç, “Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’na yaptığımız sunumla birlikte elde ettiğimiz çıktıları değerlendirerek, 2024-2028 yıllarını kapsayacak olan Türkiye Yüzyılı Yargı Reformu Strateji Belgemizi tamamladık. Bu belgede, kadın haklarının korunması, kadına karşı şiddetle etkin mücadele, kadınların adalet sistemine erişiminin güçlendirilmesi gibi birçok hedefe yer vereceğiz. Belgemizi tüm paydaşların görüşlerini alarak olgunlaştırıyoruz. Bu nedenle, burada dile getirdiğimiz düşünce ve görüşler büyük önem taşımaktadır” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir