Aziz Yıldırım’ın savaş gemileri suya iniyor
Dearsan, Katar’a 2 50 Metrelik Güdümlü Mermili Hücumbot Gemisi İçin Anlaşma Sağladı
Türkiye’de savunma sanayii şirketlerinin sayısındaki artış, genellikle kara ve hava taşımacılığı projelerine odaklanmalarına neden oluyor. Ancak Dearsan’ın Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Yıldırım önderliğinde, ürettikleri askeri gemilerle Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ve yabancı ülkelere önemli miktarda ürün satışları gerçekleştirmeye devam ediyor. Son olarak, Mart ayında yapılan bir anlaşma ile Dearsan, Katar’a 2 adet 50 metrelik güdümlü mermili hücumbot gemisi üretmek için anlaşmaya vardı.
Askeri Gemiler İçin Tören Düzenlendi
50 metre uzunluğundaki yüksek süratli hücumbotlar, asimetrik harp, devriye, bölgesel suların korunması ve diğer çeşitli görevler için etkin bir şekilde kullanılabiliyor. Bu kapsamda, hücumbotlar için “Omurgalarının Kızağa Konulması Töreni” düzenlendi.
Yakında Suya İnecek, Gemi Üzerindeki Silahlar ASELSAN Tarafından Üretilecek
Katar ile yapılan anlaşma çerçevesinde, ilerleyen aşamalarda toplamda 5 farklı konfigürasyona sahip 3 geminin daha üretileceği belirtildi. Bu gemiler sayesinde, Katar Deniz Kuvvetlerinin su üstü ve hava harbi yeteneklerinin önemli ölçüde artacağı vurgulandı.
DEARSAN İş Geliştirme Müdürü Erkan Yeniçeri, gemilerde kullanılacak silah ve sensör sistemlerinin büyük çoğunluğunun Türk şirketlerinden sağlanacağını açıkladı. ASELSAN’ın sensör ve silahları ile Roketsan füze sistemlerinin bu gemilere entegre edileceğini belirten Yeniçeri, gemide bulunacak diğer sistemler hakkında detaylı bilgi verdi.
Teknik Özellikler Açıklandı
Defence Türk’ün haberine göre, 50 metrelik güdümlü mermili hücumbot gemilerinin temel görevleri arasında su üstü harbi, hava savunma harbi, asimetrik harp ve elektronik harp görevleri bulunuyor. Gemilerin ikincil görevleri ise karakol, koruma, korsanlıkla mücadele ve arama-kurtarma operasyonları yapmak.
Katar Emiri Deniz Kuvvetleri tarafından “Halul-11” projesi adı altında üretilen hücumbotlar, ROKETSAN’ın ÇAKIR seyir füzeleri, ASELSAN’ın STAMP uzaktan komutalı stabilize makineli tüfek sistemi ve diğer çeşitli silah sistemleri ile donatılmış durumda. Ayrıca ASELSAN’ın gözetleme ve seyir radarları ile İtalyan Leonardo’nun 40mm ana topu da gemilerde kullanılacak.